FOTOGRAFIE 2015 - 2016

DKO- dag op zaterdag 30 januari: thema ?

 

HET GANSE JAAR DOOR

 

- Theorie: elke dinsdag (1&2) & zaterdag (3, 4, 5 & 6, 7) afwisselend een les opnametechniek / Photoshop voor fotografen / een bespreking van een fotograaf. Verplicht bijhouden van een boek of map met alle technische lessen, met daar de eigen resultaten in geprint. Na de theorie wordt er een moment voorzien om dit ook in praktijk om te zetten. Er wordt dan ook verwacht dat je meteen na deze les de theorie in praktijk brengt.

 

Op donderdag

- „De 40 foto’s”. (1234567)

Iedere week brengt de leerkracht „de foto” mee, en legt uit waarom die foto zo bijzonder is… Deze foto’s zullen worden opgehangen in de klas.

Het is bovendien de bedoeling dat jullie op de helft van de foto’s een fotografisch antwoord maken (en je dus op het einde van het jaar een 20-tal foto’s hebt beantwoord).

  

- Besprekingsmomenten

Om de twee weken presenteert er een leerling zijn/haar werk & Je legt uit wat jou denkproces is, om dat dan met de groep op een constructieve manier inhoudelijk te bespreken en te reflecteren. Wat is er al dan niet goed en hoe kan het nog beter?   

- Als extra op donderdag voor de geïnteresseerden: We starten heel erg simpel met fotogrammen en camera obscura opnames. Om dan over te schakelen op het hanteren van een manuele camera. Dit omvat een film kunnen belichten en ontwikkelen, goede afdrukken maken, de basiswetten van de optica kennen en toepassen; de kenmerken van een objectief, de brandpuntsafstand en de lensfouten herkennen en gebruiken; licht zien en analyseren; de verhouding tussen scherpte, onscherpte en scherptediepte begrijpen.

 

- Vrij werk... Ontwikkel jezelf als beeldenmaker met een zeer persoonlijke taal los van alle opdrachten.

 

OPDRACHTEN:

Alle opdrachten kan je zeer vrij interpreteren:  documentair, dagboek-vorm, architecturaal, grafisch of net heel erg lyrisch... Je kunt er zonder remmingen alle kanten mee op.

 

 

1-2:

Sept Okt: Technische taken & Compositorische elementen

Sluitertijd / scherptediepte / brandpunten / lichtmeting // Ritme / structuren / herhalingen / verschillende soorten lichtval...

Voor de eerste jaar volstaat het dat het technische gegeven op een persoonlijke wijze tot uiting komt. Van de tweedejaars worden er écht goede (esthetische) composities verwacht die perfect uitgevoerd zijn.

Dit is een opdracht die puur gericht is op “de techniek”, maar nog meer op het ongebreidelde plezier van het fotograferen zonder inhoudelijke opdracht.

 

Nov, dec jan:

- Vraag jezelf af wie de twee meest belangrijke mensen in jou leven zijn en portreteer deze mensen. Vraag ook aan hen wie de twee meest belangrijke mensen in hun leven zijn en portreteer ook deze mensen.  Vraag ook aan hen…

 

Feb, ma: twee opdragen naast elkaar:

- ABC van het leren zien.

Ga op zoek naar objecten, lijnen en vormen die de letters van het alfabet verbeelden van A tot en met Z. De letters kunnen ontdekt worden in de natuur, in door de mens gemaakte objecten of vormen, het kan een schaduw of architectuur zijn, en je mag snijden in de vormen om tot de letter te komen; zolang het maar geen letterlijke letters zijn.

 

- Groepswerk: The Party !

Dit jaar maken we een groepswerk met de volledige klas samen. Dit wil zeggen dat we samen een concept uitdenken, een locatie, figuranten en props zoeken die in het concept passen, om zo in één opnamedag een beeld te verwezenlijken die je anders enkel bij de fotografen met grote bugeten en veel personeel ziet. Denk aan Erwin Olaf, Eugenio Recuenco, Tim Walker…

 

April, mei, juni: Dit hoeft niet letterlijk genomen te worden

Fotografeer:

Iemand in water / een intimiderend persoon / een irritant persoon / jou grootste angst / je meest geliefde bezit / jou grootste verlies / je beste vriend / jou favoriete plek / jou donkere kant / jou dromen / iets waar je naar verlangt / iets waar je tegen op ziet / iets wat jij niet begrijpt / iets punctueels / iets tijdloos / ergens waar je nog nooit eerder was / een feest / een nachtmerrie / een oninteressant moment / een vluchtig moment / een geheim / iets dat je niet kan zien.

 

3-4-5(6-7):

Sept, okt: Een uitdagende opwarmer ! Alias

1 Verzin een naam en een bibliografie van een fictionele fotograaf. Hij of zij kan van het verleden, het heden of van de toekomt zijn. Schrijf een synopsis van deze fotograaf zijn/haar leven op één vel papier.

2 Ga in een groep zitten en stel je fictie fotograaf voor aan elkaar alsof het over jouzelf zou gaan.

3 Geef de beschrijving nu door aan de diegene twee plaatsen aan je rechter zijde.

4 Lees de tekst die je ontvangen hebt. Beeld je in dat jij die persoon bent en maak een reeks foto’s die deze fictionele fotograaf zou maken. Geniet van het “niet jezelf zijn” en let er voor op dat je niet in jou eigen gewoontes of strategieën vervalt. Dit werk mag in geen geval lijken op wat je ooit voorheen hebt gemaakt (aangezien het niet over jou werk gaat). Het is dan ook net de bedoeling dat je uit jou comfortzone treed.

 

Nov, dec, jan:

-Fotografeer dingen die zogezegd vrolijk zijn zoals een persoon die lacht , en laat ze er deze zaken er droevig uitzien.

-Fotografeer zaken die normaal gezien droevig zijn, zoals een persoon die huilt, en laat het er vrolijk uitzien.

-Fotografeer zeer gewone zaken, zoals een kop koffie, en zorg er voor dat deze schokkerend lijken.

-Fotografeer iets goedkoops en laat het er luxueus uitzien & andersom.

-Fotografeer zaken waarvan jij vindt dat de hele wereld dat moet weten, en laat ze er dringend uitzien !!     

 

Feb - Ma:  Groepswerk: The Party !

Dit jaar maken we een groepswerk met de volledige klas samen. Dit wil zeggen dat we samen een concept uitdenken, een locatie, figuranten en props zoeken die in het concept passen, om zo in één opnamedag een beeld te verwezenlijken die je anders enkel bij de fotografen met grote bugeten en veel personeel ziet. Denk aan Erwin Olaf, Eugenio Recuenco, Tim Walker…

 

Feb - Juni: Vertel me een verhaal.

Vertel me een verhaal in zeven tot tien beelden. het kan over gelijk wat gaan, maar het moet een begin, een meiden en een eind hebben. Het kan over één persoon gaan, een plek of een ding. Hou je focus zeer nauw, zodat je werkelijk een specifiek verhaal ontwikkelt. Je neemt er zoveel tijd voor als je nodig hebt. Is dat slechts één week, dan maak je een nieuw verhaal. Maar het mag dus ook vier maand duren. Je kan vijfduizend foto’s schieten of slechts vijftig. Het is niet de hoeveelheid opnames die er toe doet, Het gaat over de beelden die er werkelijk toe doen; het gaat over de essentie van wat het narratief wil uitdrukken. Je hoeft het volledige verhaal niet op voorhand te kennen, je zal langzaam vernauwen naar zodat het steek houd naar de kijker toe. Er mogen geen gaten vallen, vermenselijk je onderwerp, inspireer ons om naar de plek te rijzen waar jij bent. Dwing de toeschouwer om te kijken.

De beste manier om eenheid in je werk te maken en het te laten communiceren is door een verhaal te maken. Je mag me dingen tonen die ik al eens gezien heb, maar toon me die dingen op een manier zoals ik ze nog nooit eerder zag. Alles is al eens gefotografeerd, maar niet door jou.

 

6-7: In de Specialisatie graad wordt een langdurend project over het volledige jaar verwacht dat vanuit de student zelf komt. (de opdrachten van de lagere jaren mogen gevolgd worden, maar de essentie is het eigen project). 

 

Waneer er in de studio wordt gewerkt is het zo dat je je laat helpen door één van de andere leerlingen, die dan op zijn/haar beurt door jou geholpen wordt.

 

- Halfjaarlijkse evaluatie met .

 

Mogelijke Uitstappen:

- Fotomuseum Den Haag: Hellen Van Meenen tot 29 nov

- Nederlands Fotomuseum Rotterdam: Horst & veel meer 26 sept tot 10 jan

- Foam Amsterdam: Francesca Woodman 18dec tot 9 maart. Paul Bogards tot 17 jan.

- Huis Marseille Museum voor fotografie Amsterdam: 

- Photomonth East London International Photography Festival 1 October – 30 November 2015

- Fotomuseum Antwerpen: August Sander 23 okt tot 14 feb

 

- Musée de la Photographie Charleroi:

- La Maison Européenne De La Photographie Parijs:   5/7 Rue de Fourcy Paris

- Bozart Brussel

 

 

- Breda Photo fotofestival 2016

- Mois de la Photo Parijs, Londen, Berlijn of Wenen ????

 

- Verdere volgen nog.